Belijdenis van Nicea die door de NICEA kerken als uitgangspunt voor samenwerking is gekozen.

Piet Schreuder draagt stokje NDB over

NIJKERK - Piet Schreuder zwaait af als boegbeeld bij het Nijkerks Diaconaal Beraad (NDB). Toen hij er in 2014 in stapte, gaf hij zichzelf twee jaar. Het werden er zes. “Het was een fijne periode en ik kan het loslaten. Mensen hebben mij enorm veel vertrouwen geschonken. Ik heb er veel voor gekregen en veel van geleerd”, zegt hij. “Tijdens mijn eerste vergadering van het NDB werd het schuldhulpmaatjesproject bijna afgeschaft. Ik zei: Laten we het nog even volhouden. De tweede vergadering besloten we door te gaan. Toen waren er twee maatjes en nu zijn er 18 en worden er in de gemeente Nijkerk ongeveer 45 mensen financieel begeleid. Veel vrijwilligers zetten zich hiervoor in en zijn avonden met mensen onderweg om hun leven op de rails te krijgen”, vertelt Schreuder.

Intussen haalt hij zijn laatste wapenfeit tevoorschijn: formulieren voor de energiecoach, een project van het NDB en de burgerlijke gemeente. Het is Piet Schreuder ten voeten uit: met zijn enorme gedrevenheid kan hij, vaak in klein bestek, iets van de grond tillen. Onder zijn regie werd NDB-schip van de nodige roeispanen voorzien: het Schuldhulpmaatjesproject, het Noodfonds, Hulp in Praktijk (HIP). Het Vakantieproject voor kinderen (zes donderdagen) werd uitgebouwd zodat jaarlijks 50 kinderen een “leuk uitje” hebben. Voor gezinnen werd een stacaravan op een mooie camping geregeld (25 volwassenen en 25 kinderen). Verder groeide er een netwerk rondom “nieuwe Nijkerkers”. Al met al draagt Schreuder een zeewaardige boot over aan zijn opvolger Bram Houtman.

Piet Schreuder werd in 2014 benaderd om zitting te nemen in het bestuur van het NDB. Hij had net de kerkendag (2013) achter de rug en was toe aan een nieuwe uitdaging. “De kerkendag had als thema verbinden. Ik zag het NDB als een kans om dat in Nijkerk door te zetten. Ook wilde ik graag wat betekenen in het diaconaat.” Tegelijkertijd solliciteerde hij naar de vacature in de Sociaal Domeinraad. “Het was een boeiende combinatie om de kerken in deze raad een stem te geven.” Hij koerste op het scherp van de snede: “We gaan niet zonder meer taken van de overheid overnemen.”

Nadat de gemeente de witgoedregeling afschafte, werd Schreuder kwartiermaker van het Noodfonds. “Je zult maar moeder zijn met een paar kinderen en van de bijstand leven en je wasmachine gaat stuk. Daar moet iets geregeld worden. We konden de diakenen erin mee krijgen. Elk jaar worden er 20 tot 25 mensen concreet geholpen.” Schreuder laat een “loket” na, waar 16 kerken bij zijn aangesloten. “Het NDB is van de kerken en bedoeld voor iedereen die even hulp nodig heeft. Wij kijken naar individuele mensen en hun behoeften. Diaconaat is omzien naar elkaar, samen delen. Je moet iets doen voor de mensen die (even) in de problemen zitten, want dat kan iedereen zijn. Vandaag ben jij het, maar morgen kan ik het zijn. Waarom heb ik voor mijn dagelijks leven geen zorgen en zij wel? Het kan niet zijn dat ik beter ben dan zij. In de samenleving heb je met elkaar te zorgen dat er vrede en respect blijft, want dat pas wordt het leven aangenaam. God dienen en de naaste is de kern van het NDB.”

Hij is aarzelend of het NDB – met een jaarlijks budget van 25.000 tot 30.000 euro - op termijn aangestuurd moet worden door een (betaalde) diaconaal consulent. “Nu wordt het NDB louter door vrijwilligers gerund. Je krijgt dan een andere cultuur en het is de vraag of je dat moet willen.” Schreuder blikt dankbaar terug op zijn tijd bij het NDB. “We weten ons gedragen door de kerken. Binnen het team heerst een geweldige saamhorigheid. Er is onderling ruimte, vrijheid en vertrouwen, men praat en deelt met elkaar.”

2003 - 2019 Nijkerkse Interkerkelijke Commissie Evangelisatie Activiteiten | Facebook | Twitter