Belijdenis van Nicea die door de NICEA kerken als uitgangspunt voor samenwerking is gekozen.

Grote Kerk Nijkerk open voor publiek in zomer 2020

NIJKERK- In de zomer vakantie van 2020 is er open kerk in de Grote kerk van Nijkerk. Proef de historie in dit eeuwenoude gebouw, bekijk het typisch protestantse, sobere interieur of luister naar het prachtige orgel uit 1756. Iedereen die even de rust van het kerkgebouw wil ervaren, een moment van bezinning zoekt of een gebed wil doen is van harte welkom.

De kerk dateert van de late middeleeuwen. In 1421 werd de voorganger van de huidige kerk verwoest tijdens oorlogshandelingen. In 1461 begon de bouw van de huidige kerk. In 1540 raakte de kerk zwaar beschadigd bij eens stadsbrand, waarna een herbouw plaatsvond. Van het oorspronkelijke Rooms-katholieke interieur zie je nog enkele elementen. Zo zijn er verschillende gebeeldhouwde koppen te zien in de gewelven.

Echte blikvangers zijn de preekstoel uit 1789 en het orgel uit 1756. Ook de grote grafzerk van de familie Van Renselaer in de zijbeuk valt op. Een ander pronkstuk is de regentenbank: een grote overkapte bank waar vroeger het stadsbestuur zat tijdens de kerkdiensten. De kerk is open op de volgende dagen: zaterdag 1 augustus 13:30-15:30 zaterdag 8 augustus 13:30-15:30 zaterdag 15 augustus 13:30-15:30 zaterdag 22 augustus 13:30-15:30 zaterdag 29 augustus 13:30-15:30

Alle Nijkerkers en andere belangstellende zijn van harte welkom.

2003 - 2019 Nijkerkse Interkerkelijke Commissie Evangelisatie Activiteiten | Facebook | Twitter