Open Kerk Nijkerk NICEA

De open nicea kerken uit Nijkerk met evangelisatie nieuws voor jou.

×

Fout

Unknown column 'reset' in 'where clause' SQL=SELECT * FROM #__banners WHERE '2018-07-22 02:40:40' >= 'reset' AND `reset` != '0000-00-00 00:00:00' AND `reset`!= NULL AND (`checked_out` = 0 OR `checked_out` = 0)

Bonhoeffer in de Kandelaar

NIJKERK – Op woensdag 9 september om 20.00 uur spreekt dr. Bram Kunz over Bonhoeffer en legt daarbij de nadruk op discipelschap. U wordt hartelijk uitgenodigd deze avond bij te wonen in de Kandelaar aan de Meinsstraat.

Op 9 april 2015, 70 jaar na de terechtstelling van Bonhoeffer, is er in de Fonteinkerk in Nijkerk een herdenkingsdienst gehouden. Het thema van deze dienst was: verantwoord kiezen. Prof. dr. Gerard den Hertog sprak over de legendarische persoon Dietrich Bonhoeffer (1906-1945). Hij was de man, die de navolging van Jezus als bevrijding voor de mens, de verborgen omgang met God én het belang van de christelijke gemeenschap hoog in het vaandel droeg. In al zijn geschriften bracht hij dat tot uitdrukking. Zijn alom bekende boek Navolging behoort tot de christelijke wereldliteratuur. 'De oproep van Jezus tot navolging (Luc. 14:26) maakt de discipel/de gelovige tot enkeling. Of hij wil of niet, hij moet alléén een beslissing nemen'.

 

Als je over navolging nadenkt, is de omgang met de Bijbel essentieel. Dat heeft Bonhoeffer in zijn leven ontdekt en het heeft zijn keuzes gestempeld. Zo bleef hij niet veilig in Amerika, maar voelde zich gedrongen terug te keren naar Duitsland om daar als christen in verzet te gaan. En hij wist: dit kan mij het leven kosten.

Herman Verheij, voorzitter van de projectgroep Bonhoeffer: 'Ook nu is het thema Navolging hoogst actueel in onze seculariserende cultuur. De vraag is hoe krijgt het eigen christelijk leven gestalte. Niet alleen binnen maar ook buiten de kerk, dus in de samenleving. Maar het gaat tevens om de identiteit van de christen van vandaag'.

Verheij: Er zijn voor het volgende seizoen nog een drietal bijeenkomsten gepland met de bedoeling dieper in te zoomen op de drie specifieke thema’s van Bonhoeffer. Het eerste thema voor deze bijeenkomsten is ‘verborgen omgang’. Woensdag 9 september om 20.00 uur in de Kandelaar (Meinsstraat). Spreker is dr. Bram Kunz.

Tweede bijeenkomst is op donderdag 19 november 2015 in de Opstandingskerk. Dr. Wim Dekker publiceerde onlangs Tegendraads en bij de tijd, verder in het voetspoor van Bonhoeffer, met als hoofdthema gemeenschap. Bonhoeffer ontdekte hoe essentieel het leven in gemeenschap met elkaar is. Binnen de gemeenschap worden christenen toegerust om hun taak en werk in de brede samenleving te praktiseren.

Op woensdag 10 februari 2016 in de Gerefomeerde Kerk Vrijgemaakt aam de Jan Steenhof zal Prof. dr. Barend Kamphuis, ook Bonhoeffer specialist, spreken over het thema gehoorzaamheid. Een bekende uitspraak van Bonhoeffer is: ‘De gelovige is gehoorzaam, de gehoorzame gelooft.’ Geloof en gehoorzaamheid zijn niet los van elkaar te zien. Hoe praktiseren we dit anno 2015 binnen en vanuit de context van de gereformeerde traditie?

IKOON (Interkerkelijke Beweging Nijkerk) organiseert deze herdenkings-bijeenkomsten. Meer info www.ikoonnijkerk.nl of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Een uitwerking voor jongeren van de genoemde thema avonden zal verzorgd worden door Frans Klok Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De kerken van Nijkerk heten u hartelijk welkom in de kerkdiensten.

En natuurlijk ook op de Sing inn, de pagina Geloven in de stad Nijkerk, de Alpha en Emmaus cursus.

2003 - 2016 Nijkerkse Interkerkelijke Commissie Evangelisatie Activiteiten | Facebook | Twitter |