Troost na de razzia in Putten en Nijkerk

De razzia van 1944

Binnenkort vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de razzia te Putten op 1 oktober 1944. Nog steeds leeft het verdriet, zowel in Putten als in Nijkerk. Niet alleen bij de kleine groep mensen die het zelf nog heeft meegemaakt, maar veel breder. Waarom al dat lijden? Oud-Puttenaar Martin Mudde wijdde daarom zijn masterscriptie aan de troostvolle prediking van de toenmalige hervormde pastor van Putten, ds. L. Kievit.

razzia putten

Misschien blijft het leed ook wel leven, omdat het verdriet zo dicht ligt bij de waaromvraag, de vraag naar de oorzaak, reden van dit en ander lijden. Voor Martin Mudde – lid van de Hervormde Gemeente te Nijkerk – aanleiding voor het stellen van verschillende onderzoeksvragen voor zijn masterscriptie Theologie, waaronder: Welke boodschap gaf de toen 27-jarige predikant L. Kievit na de razzia in zijn prediking mee aan de hervormde gemeente van Putten? Martin heeft in de preken van ds. Kievit zoveel waardevols ontdekt, dat hij er een boekje aan heeft gewijd. Het is verkrijgbaar bij boekhandel Den Hertog in Nijkerk. De baten zijn bestemd voor de bestrijding van de honger in Afrika.

Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?

Allereerst omdat de vraag naar het waarom van het lijden voor mij persoonlijk altijd een vraag is geweest. Veel mensen hebben dit soort vragen zelfs in zo’n mate, dat zij er voortdurend onder gebukt gaan. Daarom was ik benieuwd naar de inhoud van de prediking in relatie tot het lijden van de mensen. Als concreet voorbeeld heb ik gekozen voor de gemeente van Putten na de razzia, omdat ik zelf uit Putten kom.

Wat sprak je aan?

Ontzettend veel, er staat zoveel moois in zijn preken, juist ook voor vandaag. Twee punten zou ik graag willen meegeven, die ds. Kievit regelmatig centraal stelde: de kracht van het gebed en een theocentrische benadering. Met een theocentrische benaderingswijze krijgen Gods daden en gedachten de meeste nadruk in de prediking. Bij Kievit waren dat vooral Gods werk en beloften in het werk van Christus. Vanuit dat referentiepunt kwam hij de gemeente tegemoet in haar nood en verdriet. Ten tweede: Kievits wijze van troosten was om de gemeenteleden totale afhankelijkheid van Christus te leren; ook door het gebed. Zijn doel was hen te brengen bij Christus.

Een aantal vragen is ook voor mezelf beantwoord. Bidden in zulke donkere momenten is geen vanzelfsprekendheid. Ds. Kievit wilde de mensen helpen door ze niet op de moeilijke omstandigheden te laten blindstaren, maar God daarachter te zoeken. Jezus zelf bleef ook biddend vasthouden aan Zijn Vader, terwijl de omstandigheden volledig tegen Hem waren. Dat betekent niet dat je het lijden wegredeneert. Integendeel, maar dat je dwars tegen alle omstandigheden in, blijft hopen op de beloften van Christus.

Uiteindelijk wist Kievit: Zonder het omhelzen van Christus is het verdwalen in een doolhof, als het gaat om de thematiek schuld, lijden en voorzienigheid van God. En door elke dag naar de lijdende Christus te vluchten kon de gemeente van Putten erdoor komen. De gelovige zal dan in de hemel misschien wel het meest juichen over de moeilijkheden, want het heeft hem op aarde dichter naar Christus gedreven. Dit waren voor mij persoonlijk enkele rijke lessen die ik mocht leren.

Boekgegevens

Een goede raad en een grote troost – Onderzoek naar de preken van ds. L. Kievit na de Puttense razzia (1945-1952), M. G. M. Mudde, met een voorwoord van prof. dr. W. Balke;
uitg. in eigen beheer, 2012; 104 blz.; € 9,95 + € 2,00 verzendkosten, te bestellen via mudde-kievit@solcon.nl.

Breadcrumbs Advanced

Thuis Stad Nijkerk Troost na de razzia ...
2003 - 2015 Nijkerkse Interkerkelijke Commissie Evangelisatie Activiteiten | Facebook | Twitter |