Kerken in Nijkerk

In deze rubriek vindt u informatie van de kerken in Nijkerk.

NIJKERK - Op donderdag 26 september a.s. presenteert prof. dr. Arnold Huijgen zijn recent verschenen boek ‘Lezen en laten lezen’.

Boekhandel Den Hertog heeft Prof. Huijgen uitgenodigd en na de avond inventariseert Ds. Den Boer van CGK de Kandelaar of er animo is voor een leeskring. In 7 hoofdstukken bespreekt Huijgen en laat ons op een eerlijke manier onder ogen zien waar het in ons christelijk leven en de christelijke kerk misgaat in onze omgang met de Schriften. Maar tegelijkertijd zoekt hij naar een manier waarop wij als 21e-eeuwse Europeanen gelovig het woord van God (opnieuw) kunnen ontvangen. De auteur laat ons zien dat het de Levende God is die in de Bijbel spreekt. Datum: donderdag 26 september 2019 Locatie: Bibliotheek Nijkerk - Frieswijkstraat 99 Tijd: inloop 19:30 start 19:45 – einde ca 21:45 uur Entree: € 2,50 Kaartjes zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Den Hertog –of via www.bibliotheeknijkerk.nl –zie agenda. U bent van harte welkom!

NIJKERK – De kerk proeven, kan dat? Dat is misschien de eerste gedachte bij het woord Kerkproeverij. Want bij een proeverij denk je aan eten en drinken, maar aan de kerk? Toch is dat de gedachte achter de campagne die mensen uitnodigt om de drempel van de kerk (weer) over te stappen. Kom je zelf niet vaak of nooit in de kerk, maar zou je best eens willen proeven wat het is om een dienst of viering bij te wonen? Dan is Kerkproeverij een mooie kans. De kerkproeverij wordt ook in Nijkerk gehouden. Op zondag 29 september houden kerken in heel Nederland, een ‘open kerk’ zondag.

Evenals vorig jaar, doen ook de christelijk gereformeerde gemeente 'De Kandelaar' en de gereformeerde 'Kruiskerk' en de Grote kerk in Nijkerkerveen daaraan mee. De deuren van de kerken staan dan extra open en sluiten daarmee aan bij de landelijke campagne. Veel kerkgenootschappen en organisaties, zoals de Protestantse Kerk Nederland en de Evangelische Omroep doen hieraan mee. Het gaat hierom ‘Kerkproeverij 2019’. Deelnemende kerken zijn vaak te herkennen aan het spandoek “kerkproeverij 2019”.

Lees meer: Kerkproeverij Nijkerk

NIJKERK - Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op Alpha. Alpha is een introductie in het christelijk geloof die ook in Nijkerk wordt aangeboden. Wereldwijd hebben ruim 25 miljoen mensen in 169 landen een Alpha gevolgd.  In Nijkerk gaat op 25 september een Alpha van start met een bijzondere introductieavond: ‘Is er meer?’ Cabaretier TimZingt neemt ons deze avond mee in een hilarische en tedere voorstelling over leven, geloof en zingeving. De avond vindt plaats aan de Gasthuisstraat 15 en inloop v.a. 19:30 uur.

Wat is Alpha? In tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdekken de deelnemers wat het christelijk geloof inhoudt. Elke avond begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd luisteren de Alpha-deelnemers naar een kort, inspirerend verhaal. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal waarover de Alpha-deelnemers doorpraten in kleine gespreksgroepen.  De cursus is gratis en vrijblijvend. We starten om 19.00 uur met een maaltijd en de avond is rond 22:30 uur afgelopen. We komen bij elkaar bij de Huiskamer in Nijkerk; Oosterstraat 2-A, 3861 BJ Nijkerk. In Nederland hebben ruim 300.000 mensen een Alpha gevolgd. Of je jong of oud, gelovig of niet-gelovig bent; je bent van harte welkom!

Lees meer: Nieuwe Alpha van start in Nijkerk

NIJKERK – Misschien heeft u het al gelezen of gehoord, maar het is dit jaar 100 jaar geleden dat de ‘Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Nijkerk’ werd opgericht. Een eeuw later groeit en bloeit deze vereniging nog steeds, alleen is de naam in 1973 veranderd in ‘Hervormde Schoolvereniging te Nijkerk’ (HSN). Oudere ‘Niekarkers’ kunnen zich vast nog de eerste Hervormde school in Nijkerk herinneren.

De officiële naam van de school was: de ‘Nederlands Hervormde School Spreuken 22:6’. Maar omdat deze naam bijna niet gebruikt werd, spraken de meeste Nijkerkers over de ‘Poppeschool’ naar een van de eerste voorzitters van de schoolvereniging, ds. A.F.P. Pop. De school was gevestigd aan de Spoorstraat. Later werd de naam veranderd in de ‘Eben-Haëzerschool’. Het pand staat nog steeds aan de Spoorstraat, maar is inmiddels verbouwd tot vier woningen. Voordat het tot de bouw van die eerste Hervormde school kwam, moesten wel wat hordes genomen worden. In Nijkerk bestond immers al een christelijke school, namelijk die aan de Groenestraat. Dit was echter een school van de ‘Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs te Nijkerk op de Veluwe’.

Lees meer: HSN bestaat 100 jaar

NIJKERK- Op 4 zaterdagen in augustus 2019 (10, 17, 24 en 31) is de Grote of Sint Catharinakerk van Nijkerk geopend voor publiek. Proef de historie in dit eeuwenoude gebouw, bekijk het typisch protestantse, sobere interieur of luister naar het prachtige orgel uit 1756. Dit kan van 13.30 uur tot 15.00 uur.

De kerk dateert van de late middeleeuwen. In 1421 werd de voorganger van de huidige kerk verwoest tijdens oorlogshandelingen. In 1461 begon de bouw van de huidige kerk. In 1540 raakte de kerk zwaar beschadigd bij eens stadsbrand, waarna een herbouw plaatsvond.

Van het oorspronkelijke Rooms-katholieke interieur zie je nog enkele elementen. Zo zijn er verschillende gebeeldhouwde koppen te zien in de gewelven. Echte blikvangers zijn de preekstoel uit 1789 en het orgel uit 1756. Ook de grote grafzerk van de familie Van Renselaer in de zijbeuk valt op. Een ander pronkstuk is de regentenbank: een grote overkapte bank waar vroeger het stadsbestuur zat tijdens de kerkdiensten.

NB. De toren is op deze momenten NIET geopend. Een torenbeklimming kun je iedere donderdagavond in juli en augustus doen.

2003 - 2019 Nijkerkse Interkerkelijke Commissie Evangelisatie Activiteiten | Facebook | Twitter