In de mist een ‘knipoog’ van God

NIJKERK - Grote wonderen, kleine wonderen – veel mensen maken het in hun dagelijkse bestaan mee. Voor beide geldt: je moet er oog voor hebben. De Nijkerkse Gerard en zijn vrouw ontwaakten in een dikke mist.

Een aantal jaren geleden vertrokken Gerard en zijn vrouw, weliswaar met een flinke vertraging, naar Frankrijk om daar van de nazomer te genieten en uit te rusten.

Het reisdoel lag in de Pyreneeën en dat is toch snel een heel eind vanaf Nijkerk te gaan. Laten we die eerste dag zo ver mogelijk zien te komen en zo veel mogelijk kilometers proberen te verslinden, dacht Gerard, terwijl hij het gas nog eens intrapte.

Op pakweg 650 km van Nijkerk wist hij op de A10 van de bekende Route Soleil een benzinestation. Daarbij bevond zich een grote caravanparkeerplek. Vroeger, toen hij met vrouw en kinderen met vakantie ging, hadden ze daar vaak op doorreis gestaan. Tegen half twaalf ’s avonds arriveerden ze bij het bewuste benzinestation. En ziedaar, tot hun grote schrik was het hele terrein uitgestorven.

Onbegonnen werk

Gerard en zijn vrouw overlegden wat ze moesten doen. Ze waren te moe om verder te rijden. Om op dat tijdstip, in het holst van de nacht, nog een camping zoeken, was onbegonnen werk. Ze besloten er te blijven staan. ,,We hebben de situatie in het gebed bij de Heere God gebracht en gevraagd of Hij ons die nacht wilde beschermen’’, herinnert Gerard zich.

De volgende ochtend werden ze wakker en schoven ze de gordijntjes van de caravan open en keken naar buiten. Ze werden helemaal stil van wat ze zagen, of beter gezegd, van wat ze niet zagen. ,,We konden geen meter van ons af kijken. Een dikke mist omhulde ons en we hadden het gevoel alsof we alleen op de wereld waren’’, vertelt Gerard. ,,We ervoeren het als een knipoog van God. Natuurlijk weten we dat mist ontstaat door afkoeling van zeer vochtige lucht tot onder het dauwpunt, maar voor ons had dit natuurverschijnsel op dat moment wel iets van de hand van God.’’

Gerard wil niet moraliseren, maar toch… ,,Ga op tijd van huis en probeer niet alsnog je kilometers te maken’’, adviseert hij. ,,Zoek op tijd een camping of ander onderkomen om te overnachten. Begeef je niet bij nacht en ontij op straat.’’

Beslist een must voor altijd en onderweg: Vraag altijd de hemelse Vader om Zijn bescherming. Ook als je door onnadenkendheid of eigen domheid in een lastige, gevaarlijke of onveilige situatie terechtkomt.Met de caravan op reis naar de Pyreneeën. Begeef je onderweg niet in nodeloos gevaar, maar neem de tijd.