Zit er een pinda in ?

Een grote groep kinderen komt de Huiskamer binnen. Aarzelend loopt de vlagdrager achteraan. Het is een hele eer om de Huiskamervlag te mogen dragen. Maar hij blijft bedeesd in de deuropening staan.

Wat is dit? Het is een feestelijke week voor de Kruiskerk die na de verbouwing haar deuren opent. De kinderen vieren het met een vossenjacht door de stad. De vos zit verkleed als herfstkoning te praten met de gasten van die avond. Die is snel gespot en dan lonken de bekertjes limonade en de M&M’s.

‘Zit er een pinda in?’vraagt een jongetje met vrolijke sproetjes. Ik knik. ‘Dat zie je niet aan de buitenkant, hè? Als je het wil weten moet je er eerst in bijten.’

We leggen uit wat een inloophuis is en vertellen over het stadsgebed wat op dat moment in de Binnenkamer plaatsvindt. Er worden naamkaartjes van vrijwilligers opgespeld bij wat kinderen. Zo voelen ze zich even Huiskamer-medewerker. De vlagdrager komt dichterbij en leest hardop de naam van zijn kaartje.

‘Je hebt een bijzondere man op je jas gekregen.’ glimlach ik. Deze man is blind en hij is een van onze gastheren. Hij praat met mensen en speelt op zijn accordeon. Hij maakt de mooiste muziek met liederen over Jezus, voor de mensen die langs komen.’

De jongen knikt ernstig. ’Maar hij is blind. Kan je dan wel blij zijn?’ ‘Hij is gelukkig omdat God van Hem houdt.’ Peinzend wrijft de jongen over de naam van zijn gastheer. De ‘pindajongen’ klokt zijn laatste slokje limonade naar binnen.

‘Hoe kan het dat het hier gratis is?’vraagt hij, terwijl hij zijn mond aan zijn mouw afveegt. ‘Hoe komen jullie dan aan geld?’ We leggen uit dat de Huiskamer giften krijgt van de kerken, zodat we iedereen gastvrij kunnen blijven ontvangen.

Ook kinderen, zoals jullie.’ ‘Dus jullie luisteren hier naar mensen en vertellen over Jezus. En jullie bidden voor ze. Net als in de kerk!’ Zijn hand graait in het M&M’s schaaltje. Hij heeft de pinda ontdekt.