Kledingbank Nijkerk

In Nijkerk hebben we een voedselbank. Maar dat er ook een kledingbank is, weet bijna niemand. Nancy en Marieke zijn twee medewerkers  van de kledingbank. Zij vertellen vol enthousiasme hierover.

kledingbank nijkerk

Waarom een kledingbank?
Nancy werkt ook als vrijwilligster bij de voedselbank en komt  zo in aanraking met mensen die – door welke omstandigheden dan ook – even geen cent te makken hebben.
Nancy: ’ben je aangewezen op de voedselbank, dan heb je ook geen geld om kleren te kopen. Schone, nette kleren zijn belangrijk voor de eigenwaarde van mensen. Daardoor zit je vaak beter in je vel en kun je weer werken aan een opwaartse spiraal.  Zo is het idee ontstaan om naast voedsel ook kleding te verstrekken.’

Voor wie is de kledingbank bedoeld?
Cliënten  krijgen een verwijsbrief van de gemeente  voor de voedselbank. Deze mensen mogen ook kleding uitzoeken. Maar ook als er weet is van stille armoede worden mensen uitgenodigd te komen. Echter, voor de meeste cliënten is de drempel hoog.

Waarom doen jullie dit werk?
Nancy en Marieke halen hun motivatie uit de Bijbel. Daarin vraagt Jezus ons om te zien naar mensen  die het moeilijk hebben.  Jezus geeft de opdracht eten te geven aan mensen die honger hebben en mensen te kleden die naakt zijn. En, vervolgd Jezus, alles wat jullie voor deze mensen hebben gedaan, dat heb je voor Mij gedaan. Nancy en Marieke  ervaren zelf grote dankbaarheid voor wat ze zelf hebben gekregen en willen dat handen en voeten geven d.m.v. de kledingbank.

Hebben jullie voldoende kleding?
Nee, de kledingbank is nog niet echt bekend onder de bevolking in Nijkerk. We zouden veel meer kleding kunnen gebruiken.
Marieke: ‘We zijn in september in een wijk huis aan huis gegaan om te vragen of mensen de kleding bij ons willen brengen in plaats van in zakken aan de weg te zetten. Niet altijd wordt die kleding voor een goed doel gebruikt.  Wij zijn er van overtuigd dat de kledingbank een beter doel is. Komende maand gaan we kaartjes uit delen op de vrijdagmarkt  om onze bekendheid te vergroten. Helaas moeten we deze kaartjes zelf uit eigen zak betalen.’

Krijgen jullie dan geen subsidie van de gemeente?
Nee, helaas niet. We hebben geen financiële middelen voor opslagruimte. We gebruiken nu onze zolders hiervoor. We hopen dat door dit artikel er veel mensen de weg weten te vinden naar de kledingbank en hun goede, schone kleding bij ons komen brengen en dan hebben we ruimte tekort.
Bij deze doen we dan ook een oproep aan mensen die ruimte beschikbaar willen stellen  voor onze kleding. Vooral tiener- en herenkleding, schoenen, tassen, maar ook beddengoed  en speelgoed zijn van harte welkom. U kunt het brengen naar Sparrenlaan 52 of Holkerstraat 11.