Bijbels voor Rwanda

Emeritus-predikant A.D. Goijert uit Nijkerk hoopt in december naar Rwanda te gaan om (kinder)Bijbels uit te delen. In dit artikel vertelt hij over eerdere ervaringen die hij opdeed in dit Afrikaanse land.

“In april 2007 kwam in Jeruzalem Rwanda op mijn weg. Ik ontmoette in een hotel een aantal Afrikaanse voorgangers. Zij nodigden mij uit om naar Rwanda te komen. Dat heb ik datzelfde jaar nog gedaan, in mijn eentje. Ds. A.D. Goijert was in maart in Rwanda om (kinder)Bijbels uit te delen.

Het was een enorme ervaring. Ik logeerde bij pastor Jeannette Uwamahoro en haar gezin. Primitief, maar wel heel gezellig. In 2010 ging ik weer. Op kleine schaal heb ik toen Rwandese Bijbels uitgedeeld. Ik zag dat er heel veel kerkgangers waren zonder Bijbel. Kinderbijbels heb ik toen nog helemaal niet gezien. Wel enorme aantallen kinderen.”

“Daarom hebben we dit voorjaar een grotere actie opgezet, die 13.000 euro heeft opgebracht. Met dat geld ben ik, ditmaal samen met een maat uit Bunschoten, in maart in het vliegtuig gestapt. Vierentwintig uur nadat ik uit Nijkerk was vertrokken, stapte ik in de arme wijk Kimisagara in Kigali weer het huis van de familie Uwamahoro binnen. Bij het Bijbelgenootschap hebben we de nodige boeken gekocht en toen zijn we het land ingetrokken. Meestal huurden we een taxi. We namen zoveel Bijbels mee dat de auto over de grond schuurde. Soms moesten we achter de auto aan lopen. De hoofdwegen zijn wel geasfalteerd, maar de zijwegen zijn van zand. Na een fikse regenbui zijn er diepe kuilen en grote plassen. Dan moesten we een terreinwagen regelen, zodat we ook bij heel afgelegen kerkjes konden komen. We wisten dat er op ons gewacht werd. Dat mensen uitzagen naar onze komst en vooral naar wat wij bij ons hadden: het Woord van God! Ontroerend hoe velen hun eigen Bijbel ontvingen en hoe kinderen gelijk in hun kinderbijbel gingen kijken.”

Moordenaars

“Ik kreeg de mogelijkheid om in kerkjes te preken in het Engels met vertaling in het Rwandees. Dat werd instemmend ontvangen, soms met tromgeroffel en al. Pastor Luke vertelde toen ik zou preken voor voornamelijk Hutu’s: ‘Er zitten heel wat moordenaars onder je gehoor.’ Voor hen is het Evangelie ook, prediking van verzoening door het bloed van Christus. In totaal hebben we 1250 gewone Bijbels, 450 kinderbijbels en 70 studiebijbels uitgedeeld.

We hoorden dat er nu ook een kinderbijbel voor de bovenbouw is. We hebben er 500 besteld en nog 200 gewone Bijbels. Op 1 december hopen we weer naar dat prachtige land met die door de genocide getraumatiseerde bevolking te gaan. Hoe meer geld we bij ons hebben, hoe meer we kunnen uitreiken. Giften zijn daarom van harte welkom op rekeningnummer NL78RABO0347 8162 07 t.n.v. diaconie Hervormde gemeente Nijkerk, onder vermelding van: ‘Bijbels voor Rwanda’.”