Er zijn bloemen en fleurige verrassingsdoosjes om weg te geven op deze Goede Vrijdag. Voor en rondom de Huiskamer delen we onze geschenken uit. ‘Zomaar? Voor mij? Wat lief!’ Verrast laat deze vrouw zich blij maken met de boodschap van Pasen. En zo zijn er meer. ‘Wat een mooi idee!’ ‘Waar gaat dat vanuit?’

Op deze manier kunnen we vertellen over de Huiskamer, maar veel belangrijker, over de betekenis van Goede Vrijdag en Pasen. Aanpakken van een gratis bloem is voor veel mensen geen probleem. Leuke actie. Net als een gratis dagblad dat je krijgt aangeboden. Maar dan komt het. Waaròm we dit doen.‘We willen u blij maken met de boodschap van Pasen. Kent u die?’

Veel mensen knikken bevestigend. Dat weten ze wel. Iets met het sterven van Jezus, toch? Maar dan moeten ze nodig naar huis.Een vrouw op de markt zet haar boodschappentas neer. Zo heeft ze haar handen vrij om een bloem te kiezen. ‘Deze roos is wel erg mooi’ zucht ze voldaan. Dan vinden haar vingers het boekje dat aan de stengel vastzit.

‘Dat gaat over Pasen.’ leg ik uit. Betekent het paasfeest iets voor u?‘Daar wil ik niet over praten.’ zegt ze afwijzend.‘Dat is jammer. Is er iets gebeurd misschien, dat u dat niet kunt?’

‘Dat niet. Ik vind het gewoon moeilijk.’Ik knik begrijpend. Een andere vrouw komt erbij staan. Zij wil graag een verrassingsdoosje. Ook daar zit een boodschap in. ‘Jezus overwon de dood. Hij leeft.’‘ Ja mooi. zegt ze. ‘Zo is het.’ De ogen van de vrouw met de bloem schieten onzeker heen en weer. Dan stelt ze mij de vraag. ‘Gelooft u dat zelf dan?’

‘Met heel mijn hart. Hoe zou ik kunnen leven zonder te weten dat Jezus leeft!’ Eenvoudig deel ik het evangelie. ‘We mogen geloven als een kind. Wij volwassenen maken het vaak zo moeilijk.’‘ Dat klopt wel ja’ zucht ze dan. ‘U praat er gewoon over.’ Dan pakt ze resoluut haar roos en legt hem voorzichtig op haar boodschappen. ‘Bedankt voor de bloem.’

‘En u bedankt voor het gesprek. Ik glimlach. ‘U heeft toch gepraat!’ Even kijkt ze me verbaasd aan. Dan lacht ze ook. ‘Je hebt gelijk.’ zegt ze dan. ‘En het viel mee. ’Een vrouw met een kleurige hoofddoek pakt dankbaar een roos uit de mand. Vragend kijkt ze me aan. ‘Voor Pasen, alstublieft.’ Kennelijk verstaat ze me niet, want ze blijft me aankijken. ‘Jezus.’ probeer ik. ‘Isa.’

Ze aarzelt. ‘Isa’ begrijpt ze wel.‘Het is goed hoor, hij is voor u.’ Onzeker legt ze de bloem in haar mand en loopt weg.Ook kinderen willen verrast worden en lezen de Bijbeltekst uit het doosje hardop voor. Zo klinkt het evangelie uit de mond van kinderen over de markt.Dan komt de buitenlandse vrouw terug. ‘Ik kan niet.’ zegt ze spijtig. Blijkbaar past Isa niet in haar geloof.Vertwijfeld staar ik haar na met de roos in mijn hand. De laatste. Voor mij stopt opeens een man in een rolstoel. Afwachtend kijkt hij op.‘Voor u meneer.’ zeg ik verheugd. ‘Omdat het toch weer Pasen wordt.’Zijn ogen beginnen te glanzen. ‘Ik weet wat dat betekent’ glimlacht hij. Onze Heer is opgestaan. Ik wens u heel goede Paasdagen!’

 

Info vanuit de kerken

Aankondiging viering 4 maart 2023

Zaterdag 4 maart 2023 om 19.00 uur is er een Woord- en Communieviering in de RK St. Catharinakerk in Nijkerk.

Voorganger is diaken Rini Bouwman. De muziek wordt verzorgd door ‘Ad Musica’ uit Woudenberg.

Ook is er KinderWoordDienst voor jeugd in de basisschoolleeftijd.

Na afloop is er gelegenheid voor koffie en ontmoeting in het naastgelegen St. Jan.

Paasjubel op de begraafplaats

NIJKERK - Paasochtend bent u hartelijk welkom om Paasliederen te zingen op de plek waar de dood lijkt te regeren. Op onze begraafplaats willen we op jubelklanken laten horen, want de Heer is waarlijk opgestaan!

Kom en doe mee om deze Paasdag, voorafgaande aan allerlei kerkdiensten, de lof te zingen aan Hem, Die werkelijk een nieuw en onvergankelijk leven heeft geopenbaard: Jezus Christus.

In Zijn opstanding vinden wij hoop, want de verzoening is blijkbaar een feit. Zijn opstanding is een garantie voor onze opstanding en dus ook hoop voor hen die ons zijn voorgegaan.

Door Zijn opstandingskracht worden ook wij opgewekte mensen. Hartelijk welkom Eerste Paasdag, om 8.30u. op de begraafplaats.

Namens de gezamenlijke kerken van Nijkerk, T.C. Verhoef

Kerk School Gezinsdienst op 29 januari 2023

NIJKERK – Opnieuw wordt op de kerk - school - gezinsdienst gehouden. De kerken, de christelijke scholen en veel gezinnen in Nijkerk en Nijkerkerveen doen hieraan mee. Dit jaar is het thema “Koninklijk”. De thema diensten in de kerken worden gehouden op zondag 29 januari 2023. Kom jij dan ook samen met je ouders en grootouders naar de kerk om 9:30 uur?

Wat is een kerk, school en gezinsdienst? Een kerk, school gezinsdienst is een speciale dienst die probeert de verbinding tussen de kerk, school en gezin te versterken. De centrale gedachte hierbij is dat in de kerkdienst, het onderwijs en bij de opvoeding thuis dezelfde Bijbelse uitgangspunten worden gehanteerd. Indien kerk, school en gezin goed op elkaar aansluiten kan de geloofsopvoeding van kinderen beter vorm krijgen. Voor kinderen is het makkelijker indien in de verschillende omgevingen verhalen worden verteld die een directe verbinding met elkaar hebben. Dit kan door een bepaald thema te kiezen dat zowel in de kerk, op school als thuis wordt behandeld.

Kerk, school en gezin kennen hun eigen activiteiten. De kerk wordt versierd met de werkstukjes die op school zijn gemaakt. In de dienst is er extra aandacht voor de kinderen. Een paar van hen mogen (een deel van) de Bijbellezing verzorgen. Een deel van de preek wordt aangepast aan de kinderen.

Op school wordt het thema behandeld door middel van Bijbelverhalen, liedjes en werkjes. De dominee komt naar school om met de kinderen over het thema te praten en zo al vast een brug te leggen.

Het gezin wordt betrokken bij de kerkdienst en de activiteiten op school. Veel ouders gaan naar de kerk om het werkstuk van de kinderen te kunnen zien. De scholen geven aan de kinderen een gezinsdagboekje mee naar huis. De bedoeling is om 3 bijbel verhalen thuis uit de kinderbijbel te lezen. Ook kunnen de opdrachten het beste thuis worden uitgevoerd.

Het Bijbel onderwijs op de scholen zit die week verpakt in een thema: ‘Koninklijk’. Er is aandacht voor hoe God regeert in ons leven, aan de hand van de Bijbelverhalen over Jozef. Naast de verhalen maken we die week extra tijd voor gesprekken, creatieve verwerkingen en zingen. Het hoogtepunt van die week vindt niet op school, maar op 29 januari in een kerk plaats!

Grote Kerk. Holkerstraat 1
9:30 uur

De Fontein,

Ds. Kuypersstr. 2
10:30 uur

Opstandingskerk,

Hoefslag 132
9:30 uur

Gerf.Kerk N’veen, Vrouwenweg 1
9:30 uur

De Levensbron,

Jan Steenhof 53
8.45 uur en 10.45 uur

De Kandelaar,

Meinsstr. 4A
9:30 uur
Nijkerk Zingt

NIJKERK Zingt u/jij graag?

Noteer dan alvast vrijdag 16 juni 2023 in de agenda. Het thema van deze zangavond is: samen zingen, samen delen!

De toegang is vrij maar er zal een collecte zijn voor Voedselbank Nijkerk.

Onder leiding van dirigent Jan Verhoef zingen we psal- men, gezangen, opwekking, Johannes de Heer, Sela en meer. Andries Knevel, spreker en oud presentator van de Evangelische Omroep, zal de verbindende woorden spreken tussen de verschillende liedblokken.

Aan deze avond werken mee Wietze van der Veen en Arno Lambregtse (orgel), Frans Roelofsen (vleugel), Lieneke Verhoef (hobo) en Hanneke van der Louw (panfluit). De avond wordt gehouden in De Fontein, Ds. Kuypersstraat 2 in Nijkerk, en begint om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Iedereen van harte welkom om te zingen en te delen!

Het levensverhaal van Jezus in gospelmuziek via de Messiah

NIJKERK - Op zaterdagavond 1 april zal gospelkoor The Witnesses het levensverhaal van Jezus vertellen. U wordt van harte uitgenodigd in de Kruiskerk voor een geweldige muzikale avond in de aanloop naar Pasen. 

Messiah’ vertelt het leven van Jezus van Zijn geboorte tot aan Zijn hemelvaart. Het is een project dat oorspronkelijk door het Oslo Gospel Choir is uitgevoerd. De ruim twintig Engelstalige nummers nemen je mee door Zijn levensverhaal. Tussen de nummers door zal een verteller zorgen voor samenhang en het publiek de essentie overbrengen. 

William Wixley vertolkt de rol van Jezus. Professionele muzikanten als Jan Willem van Delft (piano) en Daniël van der Molen (basgitaar) begeleiden het koor en zorgen gegarandeerd voor kwaliteit. 

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Een kaartje kost 10 euro; kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.
Zaal open: 19.30 uur 
Aanvang: 20.00 uur 

Joomla