symbool classis veluwe

NIJKERK - Het jaarthema van de Protestantse Kerk is Kinderen van één Vader. De gemeente wordt vaak vergeleken met een gezin. Het gezin waarin je geboren en opgegroeid bent, zal invloed hebben op je beeld van de ‘gemeente als gezin’. Ben je opgegroeid als enig kind of ben je de derde in een rij van zeven? Heb je als kind een echtscheiding meegemaakt of is een van je ouders overleden? Heb je als echtpaar - tot je verdriet - geen kinderen gekregen? Was er harmonie in jullie gezin of was er veel ruzie of werden er grenzen overschreden? Deze verscheidenheid maakt het beeld van het gezin voor de christelijke gemeente niet minder geschikt. Het voorkomt juist dat we ons bij het kijken naar de gemeente laten leiden door een ideaalbeeld.

Zet je roze bril maar af als je naar de gemeente kijkt. Natuurlijk, het is gelukkig vaak een warm ‘gezin’, waarin broeders en zusters naar elkaar omkijken. Er is zoiets als trouw en onderling dienstbetoon. Er is ruimte om jezelf te zijn en niet in een voorgevormde mal gestopt te worden Je kunt elkaar genadig de waarheid zeggen. Maar eerlijk is eerlijk, dat is niet het hele verhaal. Als je met gemeenteleden spreekt kom je verdriet tegen over iets ergs dat de gemeente is overkomen. Mensen lijden aan de krimp. In de gemeente wordt soms ook met deuren geslagen, er worden venijnige streken uitgehaald, grenzen overschreden. Het is misschien niet leuk om te lezen, maar het is wel wat het is. Juist daarom is het beeld van het gezin helpend.

 

Vanwege de complexiteit aan verhoudingen en relaties, de onuitgesproken verwachtingen en de geschiedenis die je meedraagt. En bovenal: ook vanwege de oorsprong van dit gezin. We zijn kinderen van één Vader. Met andere woorden: we hebben elkaar niet uitgekozen, we hebben geen clubje opgericht van gelijkgestemden. Nee, we zijn aan elkaar gegeven als broeders en zusters. For better en for worse.

Nog iets waar we als gemeente op moeten letten. Soms heeft een gezin iets geslotens in zich. Bloedband kan ‘vreemde’ mensen uitsluiten en leiden tot superieure gevoelens ten opzichte van buitenstaanders. Als je er niet bij hoort, kom je er ook nooit echt tussen. Als we naar de gemeente kijken als een gezin, dan is het goed je te realiseren dat Jezus Christus, de Heer van de Kerk, geen vereniging heeft gesticht met leden en een kaartenbak. Bij een vereniging is er een duidelijke grens tussen wie er wel en wie er niet bijhoort. Zo niet in de kerk.

Het is God die Jezus Christus onder ons gezonden heeft. God de Vader is niet alleen mijn persoonlijke Vader of de Vader van mijn broeders en zusters in mijn kerk. In de zending van zijn Zoon heeft Hij de hele wereld op het oog. Vanuit dat perspectief wordt opeens ieder mens die op mijn pad komt mijn naaste. De vraag is: wil ik voor hem of haar een broeder, een zuster, een naaste zijn?

Bron: Ontmoeten op de Veluwe. Met dank aan de Classis Veluwe. 2023-09-11

Oudere info vanuit de kerken

Dodenherdenking 2023

NIJKERK - Op initiatief van het Overlegorgaan Kerken in Nijkerk vindt in de Grote Kerk een bezinningssamenkomst plaats op donderdag 4 mei 2023. De aanvang is 18.15 uur. Wie de samenkomst bezoekt, kan na afloop desgewenst aansluiten bij de stille tocht.

Oorlogsmonument Nijkerk

Livestream dodenherdenking Nijkerk

Zaterdagavond 1 april 2023 zal gospelkoor The Witnesses uit Ermelo optreden in de Kruiskerk.

Zaterdagavond 1 april 2023 zal gospelkoor The Witnesses uit Ermelo optreden in de Kruiskerk.

Ze brengen "Messiah the Musical", een project van dirigent Tore W. Aas (Oslo Gospel Choir).

Het leven van Jezus, van Zijn geboorte tot aan Zijn hemelvaart, wordt in concertuitvoering verteld.

Aanvang 20.00u, entree €10,-

Het levensverhaal van Jezus in gospelmuziek via de Messiah

NIJKERK - Op zaterdagavond 1 april zal gospelkoor The Witnesses het levensverhaal van Jezus vertellen. U wordt van harte uitgenodigd in de Kruiskerk voor een geweldige muzikale avond in de aanloop naar Pasen. 

Messiah’ vertelt het leven van Jezus van Zijn geboorte tot aan Zijn hemelvaart. Het is een project dat oorspronkelijk door het Oslo Gospel Choir is uitgevoerd. De ruim twintig Engelstalige nummers nemen je mee door Zijn levensverhaal. Tussen de nummers door zal een verteller zorgen voor samenhang en het publiek de essentie overbrengen. 

William Wixley vertolkt de rol van Jezus. Professionele muzikanten als Jan Willem van Delft (piano) en Daniël van der Molen (basgitaar) begeleiden het koor en zorgen gegarandeerd voor kwaliteit. 

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Een kaartje kost 10 euro; kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.
Zaal open: 19.30 uur 
Aanvang: 20.00 uur 

Muzikaal avondgebed in de Kruiskerk 1 juni 2023

NIJKERK - NijKerkmuziek organiseert door het jaar vespers, evens- ongs en dergelijke met ondersteuning vanuit een groot aantal Nijkerkse kerken. Rond Pinksteren worden op drie donderdagen - 25 mei, 1 juni en 8 juni - vieringen gehouden.

De vespers bieden inwoners van Nijkerk de gelegenheid om midden in de week te verstillen, samen te zingen en te bidden, en te genieten van de schoonheid van muziek. De eerstvolgende vesper wordt gehouden op donderdagavond 1 juni in de Kruiskerk, Venestraat 44.

Medewerking wordt verleend door de sopraan Tineke Wonderman. Organist is Christiaan Drost. Er klinkt muziek van o.a. Arvo Pärt en Wood. De vespers duren ongeveer een half uur en vangen aan om 19:30 uur. De toegang is vrij, wel is er een collecte om de kosten te dekken. Zowel de doorgewinterde kerkganger alsook de cultureel ingestelde Nijkerker én de toe- vallige passant zijn van harte uitgenodigd om de vespers bij te wonen en mee te beleven.

Voor meer informatie en het actuele overzicht van de vespers gaat u naar www.nijkerkmuziek.nl

Nacht van gebed voor de vervolgde kerk - 9 juni 2023

NIJKERK - Van vrijdagavond 9 juni,  20:00 uur,  tot zaterdagmorgen 04:00 uur is de huiskamer open om samen te bidden voor de vervolgde kerk. Christenen die voortdurend leven onder vervolging ervaren ons gebed als een onmisbare steun.

Deze jaarlijkse nacht van gebed is op  initiatief van stichting Open Doors.

Joomla